Snart ferdig med denne runden av Petunias ABC-blogg. Det er klart for den nest siste bokstaven i alfabetet: Ø.
Det betyr at Ølhallen i Tromsø står for tur til å bli presentert i bloggen min.
Ølhallen ble etablert 29. februar 1928!! og ligger i kjelleren på Macks bryggeri, verdens nordligste bryggeri, etablert i 1877.
Da direktør Lauritz Bredrup den 30. september 1927 søkte om å få åpne et lokale, hvor folk kunne få nyte sitt øl på en anstendig måte, ante han ikke at Ølhallen i Tromsø skulle bli en av Tromsøs største turistattraksjoner.
Plasseringen av Ølhallen var allerede gitt i bevillingssøknaden. Den nordøstre del av kjelleren i kontorbygningen som tidligere hadde vært en av ølkjellerne, skulle benyttes til dette. Lokalet var meget spartansk innredet. I den søndre enden av lokalet var selve utskjenkingen. Bordene var ca 80 x 80 cm i firkant, omgitt av helt vanlige fabrikklagde kjøkkenstoler som hadde kostet kr 1,25 pr stk.
Et sted hvor "folk kan sitte inne og drikke og nyte sitt øl under kontroll" ble Ølhallen snart. Men dette med "folk" var nok ikke ment på den måten vi bruker uttrykket i dag. Kvinner var helt utenkelig på gamle dagers Ølhall. Ølhallen ble nesten et "hellig" sted. Et sted hvor du ikke lot deg forstyrre verken av butikk eller kjerring. Hadde man først gått inn på Ølhallen måtte man få nyte sitt øl. Selvsagt dukket det opp presserende ærender hvor man måtte ha en underskrift, et ord eller en mynt fra en Ølhallbesøkende, men da fikk fruentimmerne pent ta oppstilling utenfor Ølhallen og så vente til en ny besøkende kom for å gå inn. Da kunne man sende beskjed til "han Amandus om at kjerringa måtte ha penger for å betale han Knudsen fra forrige uke", eller annet. Så måtte man bare håpe at han Amandus kunne ta seg en tur ut.
Det var en uskreven lov fra starten om at kvinner ikke hadde adgang til dette stedet. Det hendte nok at en eller annen nysgjerrig kvinne stakk hodet innenfor døren, men de blikkene hun omgående fikk fra det mannlige klientellet levnet ingen tvil om at her gjaldt det å trekke seg tilbake raskt.
Ved moderniseringen i 1970-71 var man nødt til å gjøre noe, men Ølhallens mannlige klientell ville ikke høre snakk om noe dametoalett. Det ville for alltid ødelegge Ølhallen som fristed hevdet mange. Men ledelsen fant på råd; man bygget et helt nytt herretoalett, det hadde ingen noe imot. Og så, når det var vel mottatt lot damene få det gamle herretoalettet. - Og det har de fortsatt i dag. Mange var nok fortsatt skeptiske til dette tiltaket, men besøkene økte betydelig, så Ølhallen fikk en ny renessanse.
Landman drukner i eget oljegnål
for én dag siden
9 kommentarer:
Flott lærerikt innlegg av bokstaven Ø med bilder som sendte oss bak i tid :)
Fortsatt og påske,ikke mange dager igjen nå.
Heisann!
Flotte bilder og en spennende løsning på bokstaven Ø. Dette må være lokal kulturhistorie på sitt beste!
Ha fortsatt en fin påskekveld!
Trenger vel ikke være i tvil om hva som ble servert her!!
Klart du må være med på B!!!
Vi gleder jo oss også!!
Det var da godt, at der blev adgang for kvinder!
Ølhallen er jo en spesiell pladd i Tromsø. Det var ett must for meg å ta turen innom når jeg var her sist, bare for å se!
Godt innlegg!
En gang først på 70-tallet var jeg på ekskursjon på Macks bryggeri. Vi hadde en lærer som var glad i alkohol, så da Tromsø-turen ble planlagt, ble selvfølgelig bryggeriet tatt med :-) Jeg husker at vi fikk smake øl under besøket, men jeg sto sikkert over; er den dag i dag ikke glad i øl.
Du fullfører med stil, Ellen. Og forventer en skikkelig bryllupsreportasje på B i neste runde.
Kos dokker videre med nedtelling og forventningsfulle forberedelser!
flott innlegg , og jammen fant du steder på nesten alle bokstaver..
Jeg er bare innom for å ønske deg lykke til med en store dagen deres i morgen!!
Jeg håper ikke flykaos og slikt skaper noen problemer for dere. Skal tenke på deg i morgen!!
Klem fra Petunia
Legg inn en kommentar